Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Οι φωνές, το Kinect και τέλος τα πλήκτρα

Ο επόμενος στόχος είναι ο έλεγχος με τη φωνή και όχι μόνο

Το πρώτο βήμα για την επόμενη γενιά υπολογιστών έχει γίνει, αν και στους περισσότερους το Κinect της Microsoft θυμίζει αντιγραφή του Wii της Nintendo. O στόχος, όμως, της Microsoft πάει πολλά βήματα πιο πέρα, προσθέτοντας στον αισθητήρα Kinect και αναγνώριση φωνής.

Ε… καλά, θα μου πείτε, τώρα θα μπορώ να μιλάω και με τον πρωταγωνιστή του video game μου – αυτό δε μου κάνει και μεγάλη πρωτοτυπία. Ο μελλοντικός στόχος της Microsoft, βέβαια, είναι να ενσωματώσει μια βελτιωμένη έκδοση του Kinect σε όλα τα PC [όπως τώρα αγοράζουμε πακετάκι με Windows]. Έτσι, ο κάθε χρήστης θα μπορεί να μιλάει με το PC του, αλλά και να κατευθύνει το δείκτη του ποντικιού, κουνώντας απλώς τα δάχτυλά του μπροστά από την οθόνη [MinorityReport]. Η σύνδεση ενός τέτοιου υπολογιστή με τις υποδομές του σπιτιού μας θα δώσει την εικόνα που όλοι βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας [φως, άναψε :-)].

Τώρα, αν ήσασταν φανατικός των Alien, μπορείτε να φανταστείτε το Google σαν τη "μητέρα του σπιτιού σας", που θα σας απαντά σε ό,τι ρωτάτε ;-) Εκεί στοχεύει και η Google, προσπαθώντας να κάνει τη μηχανή της πιο έξυπνη για να μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς ψάχνει ο χρήστης, κοιτώντας πίσω από τις ψυχρές λέξεις την πραγματική έννοια της αναζήτησης.

Ο επόμενος στόχος για την κοινωνία της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας είναι ο έλεγχος με τη φωνή, με τις κινήσεις των χεριών αλλά και η σημασιολογική αναγνώριση των εκφράσεών μας. Ξεχάστε πληκτρολόγια και ποντίκια.

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

SAVE bandwidth το επόμενο trend

Αν ως πλανήτης καταφέρουμε να λύσουμε το ενεργειακό μας πρόβλημα και να μειώσουμε τους ρύπους τόσο ώστε να μην αυτοεξοντωνόμαστε, το επόμενο πράγμα που θα μας απασχολήσει θα είναι το bandwidth.

Σε έναν κόσμο που όλα θα είναι online, η απώλεια του bandwidth ή η μη ύπαρξή του θα ισοδυναμεί με κοινωνικό αποκλεισμό ή και εμπάργκο απέναντι σε ολόκληρα κράτη και λαούς. Η κατασπατάληση του bandwidth έχει ξεκινήσει από τις μέρες μας, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης, τότε που δεν απασχολούσαν καθόλου την ανθρωπότητα οι εκπομπές διοξειδίων και μονοξειδίων του άνθρακα. Κατασπατάληση, γιατί προτιμάμε να κατεβάσουμε ξανά προγράμματα από το να τα αποθηκεύσουμε, τα updates από τις εταιρείες είναι καθημερινά, ακόμα και για μη ουσιώδεις αλλαγές, και στα τύπου YouTube και Facebook ανεβάζουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε.

Τώρα όλα μοιάζουν εύκολα και γρήγορα, με γραμμές DSL και Τ1, Τ2, Τ3, αλλά αν φανταστούμε όλους τους ανθρώπους αυτού του κόσμου συνδεδεμένους, τι θα γίνει; Για να μη συμπεριλάβουμε και την πληθώρα των νέων συσκευών που μελλοντικά θα είναι συνδεδεμένες στο Internet: από ηλεκτρικές κουζίνες μέχρι και αυτοκίνητα. Μπορεί, δηλαδή, να φτάσουμε στο σημείο να τρακάρει ο κύριος με την BMW, επειδή ο Δημητράκης ανέβαζε το video της κοπέλας του στο Ιnternet. Είμαστε ακόμα στην αρχή... Ας μη χρειαστεί να φτάσουμε πάλι στον γκρεμό, όπως σήμερα με την καταστροφή τού περιβάλλοντος.

Οι μηχανικοί, όπως όφειλαν και τότε, ας φτιάξουν πιο έξυπνες εφαρμογές, και οι χρήστες ας μάθουν να χρησιμοποιούν με σύνεση αυτό που σήμερα μοιάζει ατελείωτο και χωρίς επιπτώσεις στην κοινωνία μας.

Πόσο αξία έχει ο "άσχετος" μέσα στη φωτογραφία μου;

Ε... μη μου πείτε ότι όλες σας οι φωτογραφίες απεικονίζουν μόνο εσάς ή τα οικεία σε εσάς πρόσωπα. Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκατε τι κάνουν τόσοι άγνωστοι μέσα σε δικές σας φωτογραφίες;

Τόσα ταξίδια, τόσες διαδρομές, ωραίες στιγμές, άσχημες, νυχτερινές διαδρομές με πολλά γέλια, και πάντα αυτό που μένει σταθερό είναι αυτοί οι άγνωστοι που πολλές φορές μοιάζει να ποζάρουν στο δικό σας φακό. Πολλά από αυτά τα πρόσωπα που για εσάς απλώς πιάνουν χώρο στο κάδρο σας, ίσως να θεωρούν θησαυρό αυτή τη φωτογραφία. Μπορεί γι' αυτούς να είναι μια φωτογραφία που ούτε καν ξέρουν ότι υπάρχει. Μια ανάμνηση από τα φοιτητικά τους χρόνια, μια βραδιά που είχαν περάσει διασκεδάζοντας, τα σχολικά τους χρόνια που δεν είχαν απαθανατίσει, ένα ταξίδι που έκαναν παλιά και μέσα στα χρόνια έχασαν τις φωτογραφίες.

Το Facebook κάνει πραγματικότητα αυτή την αναζήτηση προσώπων σε όλες τις φωτογραφίες. Απλώς κατά τη διάρκεια του upload μιας φωτογραφίας θα πρέπει να μπορεί να σκανάρει όλο το κάδρο και να αναζητά πρόσωπα σε αντιστοιχία με την παγκόσμια βάση προσώπων που ήδη έχει φτιάξει. Η τεχνολογία υπάρχει. Το Picasa το κάνει για όλες τις φωτογραφίες που έχετε στον υπολογιστή σας. Και κάτι μου λέει ότι αυτό έχει στο νου του να κάνει με τη βοήθεια της Google και τη δυνατότητα που σας παρέχει να δημιουργείτε online φωτογραφικά album.

Εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι πως αν περιμένω κάτι από τον Άγιο των Χριστουγέννων, είναι αυτό. Για να ανακαλύψουμε τις "φάτσες μας" μέσα από φωτογραφίες που ούτε καν ξέρουμε ότι υπάρχουν. Βέβαια, ίσως τις βρούμε σε πόζες και σημεία που ούτε καν θέλαμε να ξέρουμε ότι υπάρχουν, γι' αυτό και λίγη προσοχή δε βλάπτει ;-)